Om

Det var en gång... - Tinas egen berättelse

 

Sagan om mitt liv började den 6:e september 1974, då jag föddes på Örnsköldsviks BB. Jag var, enligt säker källa, "ett ovanligt sött barn"..:) Fem år senare träffade min kära mor Den Stora Kärleken, och vi flyttade från Stockholm till Arjeplog i Södra Lappland. Några år senare flyttade vi vidare till byn Slagnäs, på gränsen mellan Norrbotten och Västerbotten, som hädanefter kom att bli min fasta punkt i tillvaron.

 

Vid sju års ålder skrev jag mina första egna sånger (eller rättare sagt nya texter till välbekanta melodier) tillsammans med min bästa vän Liza. Vi kallade oss "Noax" och byggde egna gitarrer av plankor och sönderklippta twist-band. När jag var tio år fick jag min första riktiga gitarr och påbörjade min resa i musikens förlovade land. Jag antar att det var början på min karriär!

 

Den verkliga sagan började 1996, när jag upptäcktes av Stikkan Anderson (den berömde mannen bakom ABBAs framgångar) när jag uppträdde med mina första riktiga låtar på TV4 Norrbotten. Stikkan ringde mig - och jag ringde skivbolaget för att kolla om de hade någon som hette Stikkan Anderson som jobbade där?! Vilken start! En månad senare hade jag ett skivkontrakt! I december 1996 spelade jag in mitt debutalbum Treat Me Fair i anrika Atlantis Studio, Stockholm, tillsammans med Sveriges studiomusiker-elit! Nästan för bra för att vara sant… Vilket det kanske var. Det första kapitlet i sagan om mitt liv slutade sorglig och abrupt i september 1997, då Stikkan Anderson gick bort. Saknaden efter min trygga hamn i musikbranschens galna värld var stor, och jag var både ledsen och ensam. Jag packade mina väskor och reste hem till Norrland.

 

Två år senare, 1999, hade jag bearbetat det som hänt tillräckligt för att komma fram till att jag inte var beredd att ge upp och lägga musiken på hyllan. Det var dags för andra kapitlet! Tillsammans med mina föräldrar startade jag ett eget skivbolag och spelade in singeln "That's Me". Skivan kom aldrig ut i handeln, men vi har knappt några kvar i lager! Någonstans därute finns det 1.000 singlar som bevisar att "Man kan om man vill!".

 

När jag vann Popfestens talangtävling i Skellefteå år 2001 vad det början på ett tredje kapitel. Första pris var en inspelning av en ep och under två hektiska veckor i januari 2002 spelade vi in de fyra spåren på Like Fire, som släpptes några månader senare. Plötsligt befann jag mig på bana igen! Och jag kände att jag hade mer att ge. Tillsammans med mina föräldrar beslutade jag mig för att det var dags att prova vingarna med ännu ett fullängdsalbum, och så påbörjades inspelningen av Still Pretty Nice! I januari 2004 skrev jag på ett skivkontrakt med TMC Nordic - och Kapitel Tre tog fart på riktigt. "Still Pretty Nice" släpptes på nytt som ep, och i mars följde albumsläpp i Skandinavien. Äntligen verkade det som att min musik skulle få en ärlig chans! Men så, bara några få veckor efter albumsläppet, så blev jag varse om att skivbolaget hade gått i konkurs...

 

Nu kände jag att varken ork eller inspiration räckte till för att hitta alternativa lösningar - och jag drog mig tillbaka för en musikalisk time-out. I slutet av 2005 vaknade en liten gnista till liv igen, och jag kände åter glädje till mitt musikskapande. En otroligt härlig känsla när man pausat en längre tid! Jag började fundera på en ny platta, men fick lägga planerna åt sidan eftersom det visade sig att jag mycket efterlängtat skulle bli mamma! Under mars 2007 påbörjades så inspelningarna av en ny skiva, det tredje fullängdsalbumet. Det skulle dröja till 2009 innan Tales of a Heart tillsist släpptes, då familjen utökades ytterligare en gång. Efter skivsläppet förbyttes fokus från skiva till familj.

 

Med karriärsplanerna på hyllan och musikskapandet likt en nedgrävd skattkista, blev jag mycket glad när jag 2011 erjöds att vara medförfattare på diktsamlingen Ögonblick. Det nya uttryckssättet bjöd på en befriande kreativitet i min skrivtorka, fjärran från 3-minuterstänk och hookiga refränger. Till boken medföljde en CD, där de två andra författarna läste några av sina alster - medan jag dock valde att sjunga mina. Vetskapen om att jag fortfarande kunde skriva texter, som kunde tonsättas och bli musik var vilsam och oerhört skön.

 

2015 händer det så igen! Och för första gången! Samtidigt!

Lusten, Glädjen, Viljan och Möjligheten har hittat mig - eller jag dem - och vi har riktigt roligt ihop! TBM records har fått nytt liv och samarbete med RoastingHouse Music har inletts.

Det har blivit en samling nyskrivna låtar!

Det blir skiva - min första på svenska!

Mitt i Livet är här!

 

Häng med!

 

 

 

 

Copyright © Tina Stenberg 2015 All Rights Reserved